Skyskraber.dk
Et kig i krystalkuglen: Hvilke SEO-tendenser kommer til at præge fremtiden?

Et kig i krystalkuglen: Hvilke SEO-tendenser kommer til at præge fremtiden?

Promovering

Google forandrer sig hver eneste dag, og om et år er Google sikkert markant anderledes end i dag. I denne artikel vil jeg give mit bud på fremtidens brug af søgemaskinen og redegøre for, hvordan man skal tænke SEO i fremtiden.

Det er lidt en farlig disciplin, som jeg nu vil begive mig ud i. Jeg skal nemlig til at spå om fremtiden - nærmere bestemt fremtiden på Google, og internettet glemmer ikke, så hvis mine forudsigelser viser sig at være helt forkerte, vil beviset på, at jeg er en plattenslager-spåkone til evig tid være tilgængeligt.

Jeg har altid været næsegrus af beundring over forfattere og filminstruktører, der kaster sig over sci-fi-genren, for det kræver virkelig mod at spå om fremtidens trends og tendenser. Hvis man tager fejl, bliver man nemlig til grin, så snart fremtiden bliver nutid, og risikoen for at blive til grin er stor, for det er svært at spå, især om fremtiden.

Min beundring når nye højder, når et menneskes fremtidsforudsigelser rammer helt og aldeles plet. Et godt eksempel på dette er George Orwell, der med sin bog 1984 foregreb adskillige negative samfundstendenser, der kom til at præge fremtiden. Man kan blot gruble over, hvordan dælen han var i stand til at forudsige så mange fremtidselementer så raffineret, som han var. Dybt imponerende.

Jeg håber, at mit bud på fremtidens brug af Google og fremtidens SEO-tendenser rammer nogenlunde lige så meget plet, som den kære George Orwell gjorde.

Google bliver fortsat mere fokuserede på brugeroplevelsen: Giv derfor dine besøgende en god oplevelse

Google har et mantra om, at de vil give brugerne en så god oplevelse som muligt. Derfor kigger søgetjenesten mere og mere på brugeradfærd, når den skal rangere indhold.

Faktorer som ‘time on site’ og ‘bounce rate’ er i dag rigtig vigtige rangeringsfaktorer og vil uden tvivl forblive dette fremover. Disse faktorer antyder nemlig, hvor relevant det søgeresultat, som den søgende har klikket sig ind på, er.

Hvis du vil have gode placeringer på Google nu og i fremtiden, skal du derfor tænke meget i brugeroplevelse og søgeintention. Det er vigtigt, at din side er hurtig, overskuelig og fyldt med kvalitetsindhold. Derudover er det vigtigt, at du bestræber dig på at få dine landingssider til at rangere på de allermest relevante søgeord.

Jeg forstår godt, at man kan blive fristet af at gå efter at rangere på ord med høje søgeordsvolumer, men hvis ens indhold ikke er relevant for de søgeord, man sigter efter, er chancen for at rangere godt på søgeordene nærmest lig med 0. Gå derfor altid efter søgeord og -ordsfraser, der er relevante for dit indhold.

Derudover er det, som sagt, vigtigt, at dit indhold er godt. Google har selv udpeget en række kendetegn for godt indhold. Brug gerne disse som rettesnor, når du producerer content:

  • Godt indhold er brugbart og informativt. Indholdet er direkte anvendeligt for din målgruppe og brugerne på din hjemmeside
  • Godt indhold er troværdigt. Citater, links, anmeldelser og anbefalinger kan have en positiv effekt på indholds troværdighed. Hvis du skriver om faglige emner, så sørg for at linke til troværdige, autoritære kilder undervejs
  • Godt indhold er spændende og fastholder den besøgende. Supplér gerne dine tekster med relevante billeder og velproducerede videoer

Stemmestyrede søgninger kommer til at fylde mere og mere - allerede nu taler vi med vores elektroniske udstyr

‘Stemmestyrede søgninger’ lyder som noget ret futuristisk, men stemmestyrede søgninger er rent faktisk allerede nu en del af nutidens virkelighed.

Faktisk udtalte Google allerede i maj 2016, at 20 % af søgninger på deres Android-enheder var stemmestyrede. Microsoft har tidligere udtalt, at de har en forventning om, at 50 % af alle søgninger vil være stemmestyrede i 2020.

Der er på nuværende tidspunkt allerede mange forskellige muligheder for at foretage stemmestyrede søgninger. Langt de fleste gør det fra deres smartphones, men også Google Home og Amazons Echo kan foretage de såkaldte stemmestyrede søgninger for en.

Det er sandsynligt, at væksten i produkter, der kan foretage stemmestyrede søgninger, vil stige, og at det samlede antal stemmestyrede søgninger vil gøre det samme.

Stemmestyrede søgninger er en meget betydningsfuld ny dimension til søgemaskinerne, og noget som vil ændre måden, hvorpå man tænker SEO fremadrettet. Nogle SEO-folk er allerede begyndt at tage højde for det.

Hovedårsagen til, at stemmebaserede søgninger bør animere SEO-folk til at genoverveje deres strategi er, at vi mennesker taler anderledes, end vi skriver, og de søgeord og -ordsfraser, man skal gå efter at rangere på for stemmebaserede søgninger er anderledes end for tekstbaserede.

Overordnet set vil tekstbaserede søgninger ofte være korte og stikordsagtige, mens stemmebaserede søgninger ofte vil være lange hele sætninger - som ofte er formet som spørgsmål.

Min anbefaling er, at du laver en grundig søgeordsanalyse og får dannet dig et overblik over både short tail- og long tail-søgeord inden for det emne, som din landingsside beskæftiger sig med.

Det er muligt, at det vil være en fordel for dig at lave to yderst sammenlignelige landingssider - en, der sigter efter de stemmebaserede søgninger, og en, der sigter efter de tekstbaserede søgninger.

Hvordan disse landingssider bør bygges op, er et helt indlæg for sig selv, som du sikkert kan finde herinde. Ellers kan Google stensikkert hjælpe dig med at finde en god guide til udarbejdelse af SEO-indhold.

Jeg glæder mig meget til at følge udviklingen for stemmebaserede søgninger fremadrettet. Nogle stemmebaserede søgninger besvares i øvrigt heller ikke på samme måde som traditionelle søgninger besvares. Et produkt som Google Home læser for eksempel svaret op for den søgende.

Det er muligt, at oplæste søgeresultater i fremtiden vil blive markant divergente for tekstbaserede søgeresultater, og hvordan løser Google problematikken med AdWords i forbindelse med oplæste resultater?

Fremhævede uddrag - placering nummer et er ikke længere den højeste organiske placering

Fremhævede uddrag på Google har efterhånden eksisteret i nogle år, og meget tyder på, at disse fremhævede uddrag bliver flere og flere i fremtiden.  

Et fremhævet uddrag befinder sig lige over de organiske resultater og under de øverste AdWords-annoncer og viser et sneak peak af indholdet på en landingsside, som Google vurderer som værende særligt relevant for den givne søgning.

Langt de fleste fremhævede uddrag bliver vist i forbindelse med spørgsmålssøgninger. Ifølge et studie, der blev offentliggjort af SEMRush den 29. november 2017, var der dengang et fremhævet uddrag til næsten 42 % af alle spørgsmålssøgninger.

De fremhævede uddrag har flere konsekvenser. En af disse er, at folk klikker mindre på resultaterne, da de får svar på deres spørgsmål, mens de befinder sig på søgemaskinen.

Et studie, der blev offentliggjort af Ahrefs den 29. maj 2017, viser, at der kun bliver klikket på et eller flere søgeresultater i 70,2 % af tilfældene for søgninger, hvor der indgår et fremhævet uddrag. For søgninger uden et fremhævet uddrag bliver der klikket på mindst et af søgeresultaterne i 74,2 % af tilfældene.

Hvordan får man så et fremhævet uddrag?

Det korte svar er, at det gør man ved at producere noget kvalitetsindhold. Google forsøger med sine fremhævede uddrag at vise et udsnit af det mest relevante søgeresultat for en specifik søgning. Derfor skal man bestræbe sig på at kreere indhold, der imødekommer søgeintentionerne så meget som muligt.

Desktop-søgninger bliver færre og færre

Før i tiden blev næsten alle søgninger foretaget via computere, men sådan er det langt fra mere. Over halvdelen af samtlige søgninger foretages via mobile enheder såsom tablets og smartphones, og andelen af søgninger på desktop bliver mindre år for år.

Det er stadigvæk vigtigt, at ens hjemmeside tager sig godt ud på desktops, men det er endnu vigtigere, at ens hjemmeside spiller på smartphones og tablets.

Der findes stadigvæk nogle få hjemmesider, der ikke er kompatible med mobile enheder, og de hjemmesider taber på alle tænkelige måder.

De har blandt andet ingen chance for at rangere på søgemaskinerne, fordi Google ønsker vise brugerne det bedste indhold, og bedste indhold er aldrig på halvsløje hjemmesider, der er svære at navigere rundt på.

Ligeledes er det meget sandsynligt, at konverteringsraterne for hjemmesider, der ikke fungerer optimalt på mobile enheder, er ganske lav.

I 2018 udrullede Google deres længe ventede Mobile First Index, hvilket betød, at den mobile udgave af ens hjemmeside blev hovedstyrende for ens placeringer.

Min anbefaling er derfor, at man bruger en masse kræfter på at optimere brugeroplevelsen på ens mobile udgave af ens hjemmeside. Det er særligt vigtigt, at mobiludgaven af ens hjemmeside er hurtig, nem at navigere rundt på og overskuelig.

Der findes mange forskellige hjemmesider, der er rigtig gode på mobile enheder. Heldigvis. En af disse er Uniwatches.dk. Mobiludgaven her er overskuelig, nem at navigere rundt på og hurtig. Man kan derfor hurtigt finde det ur, man er på udkig efter og lægge det i kurven, uanset om man leder efter et Daniel Wellington- eller Michael Kors-ur.

Kort opsummering

For at opsummere… På mange måder, tror jeg, at Google vil fortsætte den stil, som de har lagt kimen til de sidste år. Jeg spår, at de også fremadrettet vil finjustere deres algoritme med henblik på at favorisere det relevante kvalitetsindhold.

Der vil komme flere og flere stemmebaserede søgninger, og det vil ændre måden, hvorpå man tænker SEO. Man vil begynde at sigte efter nogle andre søgeord. Der vil komme et særligt stort fokus på long tail-søgninger. Det er muligt, at søgeresultaterne i fremtiden vil være anderledes for stemmebaserede søgninger end for tekstbaserede.

Allerede nu er det hamrende vigtigt, at ens hjemmeside sparker bagdel på mobile enheder, og dette element bliver ingenlunde mindre vigtigt i fremtiden.

about us
Mit navn er Simon. Til hverdag driver jeg det organiske marketingbureau Nutimo. Dette er blot et sted hvor jeg skriver om markedsføring, webudvikling og tiltag du kan gøre i din virksomhed.
Seneste indlæg