Skyskraber.dk
Enhver PR-specialist bør sætte sig ind i SEO

Enhver PR-specialist bør sætte sig ind i SEO

Promovering

Mine erfaringer fortæller mig, at det ikke er givet, at en PR-specialist har en vis viden om SEO. Det virker i min optik helt vanvittigt med tanke på den øgede digitalisering, og hvor store og lækre SEO-frugter man kan høste med solidt PR-arbejde. I dette indlæg bliver du foie gras-fodret med argumenter for, hvorfor du, som PR-specialist, skal sætte dig ind i SEO.

Jeg har arbejdet med online marketing i uendeligheder og derfor haft mange berøringsflader. Jeg har arbejdet med alt fra PR og konverteringsoptimering til SEO og AdWords.

Kontakten med de mange berøringsflader gør, at jeg i dag ved, hvilke der overlapper, og hvor man kan skabe en synergieffekter med sit arbejde.

Jeg ved for eksempel, at det er godt at beherske både SEO og AdWords, da mange SEO-initiativer hæver Quality Scoren og bidrager til lavere klikpriser og højere placeringer. Jeg ved ydermere, at man kan komme ekstremt langt SEO-mæssigt, hvis PR indgår i ens strategi.

Der findes mange dygtige PR-specialister derude, som virkelig acer deres område. PR-specialister, som er ekstremt dygtige til at opdyrke nyhedshistorierne, formidle dem og pitche dem til de relevante medier. Respekt for det og deres kompetencer.

Deres arbejde bringer uden tvivl stor værdi; de sørger for en masse omtale for deres kunder eller arbejdsgivere, og spalteplads i pressen er stort altid værdifuldt, medmindre men er Jensen’s Bøfhus…

Dog har jeg erfaret, at rigtig mange PR-specialister ikke ved en drøjt om SEO, og det er altså en fejl. Succesfuldt PR-arbejde bliver nemlig væsentlig mere værdifuldt, sæt man evner at medtænke SEO-forhold i sin strategi.

Hvis man ved en smule om SEO, så ved man, at indgående links har enormt stor betydning for ens placeringer på søgemaskinerne. Særligt ’earned’ links fra sider med høj autoritet er værdifulde, og det er lige netop den type links, man kan skaffe via PR-arbejde.

Hvis jeg allerede har tabt dig, kære læser, så beklager jeg. Jeg vil nu gøre mit ypperste for at samle dig op igen ved kort at nuancere links betydning for ens placeringer.

Hvis du vil tops på Google, kræver det gode indgående links

Ens placeringer på Google styres af over 200 rangeringsfaktorer. Der er naturligvis stor forskel på, hvor vigtige de forskellige rangeringsfaktorer er. En række af de allervigtigste i 2018 er en sides on page-indhold samt sidens linkprofil.

Hvis man skal have en god linkprofil, kræver det gode, indgående links. Desto flere kvalitetslinks, jo bedre.

Der er flere forskellige kriterier, der afgør kvaliteten af et link. Herunder følger de vigtigste:

- Kvaliteten af linkprofilen for siden, man får linket fra – altså hvor mange gode indgående links har den side, der linker til ens egen side?
- Trafikmængden for siden, man får linket fra – ingen trafik er ikke godt!
- Relevans – er der emnemæssigt overlap mellem siden, man får linket fra, og ens egen side? Hvis ja, er det godt!
- Placeringen af linket. Desto færre klik væk fra forsiden, desto stærkere er linket

Som tidligere nævnt vil links, man laver i forbindelse med PR, stort set altid være virkelig stærke links. Dette skyldes, at sådanne links typisk er fra nyhedsblade og fagmagasiner, som i forvejen har mange indgående kvalitetslinks og dermed stærke linkprofiler.

Tilmed vil siderne også ofte have fine mængder trafik, og i flere tilfælde vil links – optjent via PR-arbejde – være relevante links, da ens PR-indsats ofte indebærer, at man forsøger at få ens historier i fagmagasiner, der beskæftiger sig med de samme emnefelter som en selv.

Vær aktiv og opsøgende for at få links

Jeg håber, at jeg har fået dig overbevist om vigtigheden og værdien af indgående kvalitetslinks kvaliteter, og at du fremover vil bruge din måske nyerhvervede viden i din PR-indsats.

Den mest smarte metode, hvorpå man kan få links, er ved at tilføje et eller flere link(s) til sine pressemeddelelser.

Er man en ørn til at forfatte pressemeddelelser, vil de travle journalister ofte bringe dem i deres originale form. Har man selv tilføjet linket, vil det derfor automatisk komme med i artiklen. Kamuflér meget gerne linket et sted, så det ikke står som URL. Ankerteksten må meget gerne være din virksomheds firmanavn. Det giver mening, og det er diskret.

Hvis man får publiceret omtale, der ikke indeholder et link, bør man forhøre sig om muligheden for at få tilføjet et.

Du bør dog aldrig bringe SEO på banen i den sammenhæng, da du i så fald minder journalisten om, at han/hun har en eksklusive vare, der er penge værd. Mine bedste erfaringer er faktisk at spille lidt dum og sige noget i stil med: ”Er det mulighed for, at I kan gøre, så man kan klikke på vores virksomhedsnavn og komme ind på vores hjemmeside?”

Et links værdi

Google er utvetydige i deres retningslinjer angående køb og salg af links; det må man ikke, og hvis Google finder ud af, at et link er købt og betalt, forsvinder linkværdien. I værste fald får linket, ifølge retningslinjerne, negativ indvirkning på ens hjemmesides placering. (https://support.google.com/webmasters/answer/66356?hl=da)

Selvom Google er imod køb og salg af links, foregår handlen i stor stil. Dette skyldes blandt andet, at det kan være meget svært for Google at gennemskue, hvorvidt et link er købt og betalt. SEO-eksperter kender en masse cowboy-tricks til at skjule dette.

Hvis man ønsker at købe et link via et SEO-bureau hos et anerkendt dansk medie, vil prisen være på mellem 2000 og 7000 kroner.

En god PR-indsats vil derfor kunne kaste links af sig for over 10.000 kroner, og hvad vigtigere er: De mange nyerhvervede links vil styrke ens placeringer på søgemaskinerne.

PR fylder meget i mit SEO-arbejde

Hvis man skal være dygtig til SEO anno 2018, skal man beherske mange felter, og PR og Content Marketing er to af disse.

Jeg benytter altid disse discipliner i mit SEO-arbejde for kunder, da jeg ved, hvor stærke, værdifulde links det kan resultere i. Tilmed kan omtalen være guld værd for mine kunder, selvom det kan være svært at måle de direkte afledte effekter af PR-arbejde.

Lige for tiden arbejder jeg benhårdt med PR omkring fedtet hud og bumser. Jeg glæder mig til at se, i hvilket omfang arbejdet bærer frugt. Hold øje med medierne derude – jeg synes, vi har en fed historie!

about us
Mit navn er Simon. Til hverdag driver jeg det organiske marketingbureau Nutimo. Dette er blot et sted hvor jeg skriver om markedsføring, webudvikling og tiltag du kan gøre i din virksomhed.
Seneste indlæg